Kinderen met een laag zelfbeeld

Het woord ‘zelfbeeld’ zegt het eigenlijk al. Het beeld dat je in gedachten hebt van jezelf. Waar het om gaat bij zelfbeeld is de manier waarop we over onszelf denken. Wanneer dit niet zo’n positief beeld is, dan spreken we van een negatief of laag zelfbeeld. Zelfbeeld en zelfvertrouwen veel met elkaar te maken.

Het zelfbeeld van kinderen wordt beïnvloed door de overtuigingen en gedachten die ze over zichzelf hebben. Kinderen met een laag of negatief zelfbeeld hebben vaak last van overtuigingen die niet helpend of positief over zichzelf zijn. Gedachten die er voor zorgen dat zij misschien wel (lastige) situaties uit de weg gaan of niet voor zichzelf op durven komen.

Enkele voorbeelden van deze negatieve overtuigingen die kinderen over zichzelf kunnen hebben:

 • ik ben dom
 • ik kan het niet
 • ik ben niet stoer genoeg
 • ik vind het veel te spannend
 • ik kan het niet, dus ik doe het niet
 • ik hoor er niet bij

In de trainingen en coaching die ik geef noem ik bovenstaande voorbeelden ‘zwarte gedachten’. Dit zijn belemmerde gedachten die kinderen in de weg zitten om onder andere positief over zichzelf te denken, oplossingen te bedenken en situaties die lastig zijn toch te proberen. In de praktijk help ik kinderen die last hebben van onzekerheid of met een laag zelfbeeld te ontdekken welke overtuigingen hen in de weg zitten en hoe zij deze kunnen ombuigen naar helpende ‘gekleurde’ gedachten.

Enkele voorbeelden van deze gekleurde gedachten:

 • ik ga het gewoon proberen
 • ik ben een doorzetter
 • ik kan om hulp vragen
 • ik kan al steeds vaker zeggen wat ik wil
 • ik ben dapper!
 • ik mag mezelf zijn

In de coaching ontdekken we de talenten van kinderen, leren kinderen oplossingen te bedenken, ontwikkelen we zelfvertrouwen door te kijken naar wat wel lukt, oefenen we met stevig staan, stemgebruik en oefeningen om kinderen weer lekker en stevig in hun vel te zetten.

Contact

Wil je meer informatie of ben je benieuwd naar wat ik voor jou en je kind kan betekenen? Vul dan hier je contactgegevens in voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik maak graag kennis met je!

PU6A0020

Marloes Bouman
Pedagoge en kinder- en jeugd coach
0031 (0)6 46 293 870